Videotrends-2021-arbeidsmarktcommunicatie-recruitment

4 Videotrends (+ tips) in 2021 binnen arbeidsmarktcommunicatie

2021 wordt een jaar waarin – net als in afgelopen jaren-  weer nieuwe videotrends gaan ontstaan. Wij nemen je alvast mee in de vier trends die gaan komen, specifiek voor arbeidsmarktcommunicatie en recruitment marketing EN we geven je een aantal tips hoe je de trends kunt inzetten.

1. Echte content maakt juist nu het verschil.
Door alle ontwikkelingen rondom het coronavirus is er één ding dat we allemaal missen: echt contact. Met familie en vrienden, maar ook met collega’s. Door het vele en lange thuiswerken zijn we bijna vergeten hoe het voelt om een hele dag op kantoor te zijn. Je ziet en spreekt elkaar gelukkig tijdens Teams- of Zoom meetings. Maar je voelt je ver verwijderd van je bureau en de koffiemachine op kantoor. En als je dat gevoel zelf al kwijt aan het raken bent, hoe kun je een potentiële nieuwe collega dan enthousiast krijgen over jouw Employer Brand? 
Juist nu is video een creatieve oplossing. Denk breder dan alleen een kantooromgeving om verhalen te vertellen. Laat ondanks alle belemmeringen die er op het moment zijn zien wie je bent. Denk in mogelijkheden in plaats van in beperkingen. En last but not least: realiseer je dat juist nú jouw doelgroep makkelijker te bereiken is dan ooit.

2. Stories worden nog belangrijker.
The Fear Of Missing Out (FOMO) is de angst om iets te missen. Het klinkt als een vreemde aandoening, maar bijna iedereen lijdt hieraan. Jij kunt dit feit handig inzetten in jouw arbeidsmarktcommunicatie. Door meer met stories te gaan doen op je social media kanalen zorg je ervoor dat mensen je gaan volgen. Aangezien zij niets willen missen van wat jouw organisatie te vertellen heeft kun je dit goed laten doorwerken in je communicatiestrategie. De kans is dus groter dat ze op de follow-knop klikken als ze zien dat je een actieve stories gebruiker bent. En zo wordt jouw aantal volgers steeds groter!

Ook adverteren via stories wordt steeds relevanter. Adverteren op bijvoorbeeld Instagram Stories is een goede manier om op te vallen bij jouw doelgroep en je volgersbase nog meer uit te bouwen. 

3. Maak voor ieder kanaal passende content.
Ieder social media kanaal is anders. Door de komst van Snapchat en TikTok is er veel veranderd in de wijze waarop we content aanbieden op de verschillende kanalen. Waar je eerder misschien één video maakte en deze overal plaatste, is het nu belangrijk om goed over na te denken over het soort content dat je per kanaal plaatst. De content die je laat maken voor je werken-bij website is niet per definitie geschikt om door te plaatsen op Youtube of op Facebook. En TikTok is weer een totaal ander medium; daar maak je content binnen de app. Houd dus rekening met het formaat, maar ook met je boodschap. Je doelgroep zit er niet op te wachten om op alle kanalen waar ze je volgen dezelfde content voorbij te zien komen.

4. Korte video’s.
Het lijkt erop dat video’s steeds korter moeten worden. Kort, korter, kortst lijkt anno 2021 het beste te werken. Maar is dat eigenlijk wel zo? Voor arbeidsmarktcommunicatie en recruitment marketing zijn we het hier deels mee eens. Er is namelijk geen gouden regel voor de juiste duur van een video. Hoe lang of kort een video moet zijn, ligt helemaal aan het doel. Wanneer je doelgroep nog niet bekend is met jouw (employer) brand is het absoluut goed om korte video’s in te zetten. Op die manier kun je met een korte boodschap de doelgroep attenderen op wat jij te bieden hebt. Wanneer iemand verder in de funnel gaat is het verstandig om meer de diepte in te gaan en dus vaak langere video’s te laten zien. Hier wil je iemand meer inhoudelijke informatie gaan serveren over jouw brand of zelfs over een specifieke functie.

Maar is er dan echt geen perfecte lengte voor bijvoorbeeld een vacaturevideo? Natuurlijk zijn er wel vuistregels. Die delen we graag in deze blog:  https://hetcreatiehuis.nl/hoe-lang-moet-een-recruitmentvideo-zijn/